Meridianen: dit zijn de verrassende verbindingen met jouw organen (2024)

Binnen de traditionele Chinesegeneeskunde gelooft men dat Qi (levensenergie) door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien.Deze energie wordt getransporteerd via 12 hoofdmeridianen (energiebanen). Hoewel elke energiebaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan, reikt de functie van de meridianen verder dan die organen. Hieronder praten we je bij.

Inhoudsopgave

Meridianen: dit zijn de verrassende verbindingen met jouw organen

Meridianen: dit zijn de verrassende verbindingen met jouw organen (1)

Meridianen hebben zowel een fysieke als een psychische kant. Zo gaat de longmeridiaan niet alleen over ademhaling, maar ook over de emotie verdriet. En is de levermeridiaan verstoord? Dan hoeft er met je lever niks mis te zijn, maar kun je wél last hebben van prikkelbaarheid. De circulatie van Qi (levensenergie) langs de 12 hoofdmeridianen verloopt in een vaste volgorde en duurt ongeveer 24 uur.Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een specifieke meridiaan het meest actief. Als we beginnen met de maagmeridiaan die het meest actief is zodra je aan een nieuwe dag begint, dan ontstaat onderstaande cyclus.

De 12 meridianen en hun cyclus

1) Maagmeridiaan – actief tussen 07.00 tot 09.00 uur

Je maagmeridiaan begint onder je oog en loopt door tot je tweede teen. Dezemeridiaan neemt de smaken waar en brengt de vertering van voedsel op gang. Hij beïnvloedt je eetlust, is verbonden met het denken en met gevoelens van zorgzaamheid en sympathie. De werking van deze meridiaan is daarnaast van invloed op het functioneren van de vrouwelijke organen.Een disbalans in de maagmeridiaan kan zich op fysiek niveau uiten in een onrustige maag, gebrek aan eetlust, misselijkheid, maagpijn, een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, vaak zin hebben in koude dranken, en stijve benen. Op psychisch niveau kun je last hebben van tobben, piekeren, niet helder kunnen denken en een slechte concentratie.

2) Miltmeridiaan – actief van 09.00 uur tot 11.00 uur

De miltmeridiaan loopt van je oksel tot het puntje van je grote teen. Samen met de maagmeridiaan is de miltmeridinaanverantwoordelijk voor het omzetten van voedsel in energie en vloeistoffen. Ook zorgt hij voor de verspreiding hiervan door het lichaam.Fysieke klachten die verband houden met een slecht functionerende miltmeridiaan zijn onder andere misselijkheid en braken, maagklachten, slechte spijsvertering, zware vermoeide ledematen, tandvleesproblemen en zwaarlijvigheid. Op mentaal niveau leidt een verstoorde milt meridiaan totpiekeren, moeite met ontvangen, te veel geven, een sterke behoefte aan empathie en begrip of juist overbezorgd zijn voor anderen.

3) Hartmeridiaan – actief tussen 11.00 uur tot 13.00 uur

De hartmeridiaan beïnvloedt de functies van het hart, de bloedvaten en de bloedsomloop. Ook beheerst deze meridiaan je spraakvermogen.Als de hartmeridiaan niet in balans is, komt dat fysiek tot uiting in bijvoorbeeld vermoeidheid, slechte circulatie, hartkloppingen en hart- en vaatziekten, een drukkend of gespannen gevoel in het bovenlichaam, pijn in de borst, stotteren, zweren op de tong en overvloedige transpiratie. Psychisch uit een disbalans zich in nervositeit, rusteloosheid, opgewondenheid, hysterie en overmatig en ongepast lachen.

4) Dunne darm meridiaan – actief van 13.00 uur tot 15.00 uur

De dunne darm meridiaan beïnvloedt je vermogen om voeding te assimileren en om vaste en vloeibare substanties te scheiden. Deze meridiaan zorgt ervoor dat je onderscheidingsvermogen hebt, helder kunt oordelen en evenwichtig reageert bij emotionele opwinding.Als de dunne darm meridiaan uit balans is, kun je last krijgen vangehoorproblemen, buikpijn, winderigheid, diarree of constipatie en pijn in de schouders. Op psychisch vlak kun je last krijgen van rusteloosheid, besluiteloosheid en een verminderd onderscheidingsvermogen.

5) Blaasmeridiaan – actief tussen 15.00 uur tot 17.00 uur

De blaasmeridiaan is verbonden met de opslag en uitscheiding van vloeibare afvalstoffen, zoals urine. Hij heeft ook te maken met de hersenen, het autonome zenuwstelsel en de hypofyse.Als de blaasmeridiaan niet in balans is, dan is het autonoom zenuwstelsel gespannen. Daarnaast uit zich dit in blaasklachten, last van de knieën, last van de rug, kramp in de benen en een strak gevoel in de kuiten en de achterkant van de benen. Mentaal kan dit zich uiten in angsten, bezorgdheid, rusteloosheid en achterdocht.

Spijkermat: laat je energie weer stromen

15 minuten liggen op een spijkermat heft blokkades op en doet wonderen voor je energie. Bestel een spijkermat en krijg een spijkerkussen cadeau.
Nu slechts €39,95Meridianen: dit zijn de verrassende verbindingen met jouw organen (2)

6) Niermeridiaan – actief van 17.00 uur tot 19.00 uur

Aan het einde van de middag is je niermeridiaan het meest actief. Jenieren zijn je oerbron. Ze zijn de opslagplaats van ouderlijke en erfelijke energie. De niermeridiaan werkt samen met de blaasmeridiaan en hij houdt verband met onze wilskracht en het vermogen om vooruit te komen in het leven. Hij staat in verbinding met de botten en helpt merg te vormen voor de hersenen, ruggengraat en botten.Als de niermeridiaan niet in balans is, uit zich dit fysiek in chronische vermoeidheid, vaak plassen, breekbare botten, keelpijn, dorst, stijfheid in de onderrug en oorsuizingen. Psychisch kun je last krijgen van ongeduldigheid, slaapproblemen, angsten, bezorgdheid en gebrek aan wilskracht en doorzettingsvermogen.

7) Hartbeschermer meridiaan – actief van 19.00 uur tot 21.00 uur

De hartbeschermer meridiaan is van invloed op je bloedsomloop en op het hartzakje, dat als een beschermend vlies om het hart heen ligt. Deze meridiaan beschermt je hart tegen te grote lichamelijke en emotionele spanningen. Hij vangt dus de emotionele schokken op. Hij filtert welke emoties en indrukken tot het hart worden toegelaten en verwerkt kunnen worden en welke hij niet doorlaat.Bij veel mensen heeft deze meridiaan te veel energie. Hierdoor kun je last krijgen van een beklemd gevoel op je borst,een benauwd gevoel, hartkloppingen, slapeloosheid, gespannenheid, stijve armen en een hoge of lage bloeddruk. In mentaal opzicht kun je last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens en relatieproblemen, waarbij je te veel of juist te weinig vertrouwen schenkt.

8) Drievoudige verwarmer meridiaan – actief van 21.00 tot 23.00 uur

De verwarmer is geen orgaan, maar eensoort energetisch systeem dat je het beste kunt zien als lichaamsthermostaat. Hij beschermt je weerstand via het lymfevatenstelsel en zorgt voor verspreiding van water en andere vloeistoffen in het lichaam. Ook regelt hij het afscheiden van afvalstoffen. Hij zorgt ervoor dat je lichaam zich gemakkelijk aanpast aan temperatuurwisselingen en minder ontvankelijk is voor infecties en koorts.De drievoudige verwarmer staat ook voor emotionele bescherming en beïnvloedt de manier waarop je relaties met anderen aangaan. Als deze meridiaan niet goed functioneert, kan dit zich fysiek uiten in een koud gevoel, ontvankelijkheid voor verkoudheid en griep, oorpijn, een zwaar, loom gevoel, spanning in het buikgebied en spanning in armen en schouders. Psychisch gezien kan je last krijgen van sociale onzekerheid, een grote behoedzaamheid in relaties en weinig warmte op sociaal gebied.

9) Galblaasmeridiaan – actief tussen23.00 uur tot 01.00 uur

De galblaasmeridiaan beïnvloedt de opslag en de uitscheiding van gal en de vertering van vetten. Hij verspreidt de energie van voedingsstoffen door het lichaam, waardoor de energie door het hele lichaam heen in evenwicht blijft. Als je galblaasmeridiaan niet in balans is, kun je lichamelijke klachten ervaren zoals een slechte vertering van vetten, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeide benen en stijve spieren aan de zijkant van het lichaam. In psychisch opzicht kan dit tot uiting komen in besluiteloosheid, verlegenheid, gebrek aan initiatief, ongeduld, prikkelbaarheid, frustratie, geïrriteerdheid, gejaagdheid en overambitieus zijn.

10) Levermeridiaan – actief van 01.00 uur tot 03.00 uur

De levermeridiaan is verbonden met de opslag van bloed en met het verspreiden van de levensenergie, zodat alle lichamelijke functies soepel verlopen. Deze meridiaan heerst over de pezen en de banden, hij voedt de ogen en de nagels. Is je levermeridiaan uit balans? Dan kun je last krijgen vano.a. vermoeidheid, oogproblemen, leverproblemen, spijsverteringsproblemen, migraine, problemen met gewrichten, pezen en gewrichtsbanden. In psychisch opzicht uit een disbalans zich in agressie, ongeduld, prikkelbaarheid, gebrek aan visie en vastberadenheid en overmatig werken.

11) Longmeridiaan – actief tussen 03.00 tot 05.00 uur

Heb je je ooit afgevraagd waarom monniken zo vroeg mediteren? Dat doen ze omdat ze omdat hun longen voor dag en dauw optimaal functioneren.De longmeridiaan zorgt via de inademing voor nieuwe levensenergie. Door de uitademing verwijdert hij afvalstoffen uit je lichaam.Als de longenergie uit balans is, dan kun je je geïsoleerd, melancholisch of verdrietig voelen. Een chronische disbalans van de longenergie komt fysiek onder meer tot uiting in vermoeidheid (en dan vooral in de bovenste helft van het lichaam) moeilijk ademen, hoest, bronchitis, regelmatige verkoudheid of griep en stijve armen.

12) Dikke darm meridiaan – actief tussen 05.00 tot 07.00 uur

De dikke darm meridiaan helpt de longmeridiaan. Hij absorbeert overtollig vocht en regelt de afscheiding en uitscheiding van afvalstoffen.Een te veel of te weinig energie in deze meridiaan kan zich op fysiek niveau bijvoorbeeld uiten in een verstopte neus, grotere vatbaarheid voor verkoudheid, constipatie of diarree, eczeem en buikpijn. In psychisch opzicht kan je je gesloten of terughoudend voelen tegenover anderen. Ook heb je moeite met loslaten en kun je last hebben van eenpessimistische instelling.

Spijkermat: laat je energie weer stromen

15 minuten liggen op een spijkermat heft blokkades op en doet wonderen voor je energie. Bestel een spijkermat en krijg een spijkerkussen cadeau.
Nu slechts €39,95Meridianen: dit zijn de verrassende verbindingen met jouw organen (3)

Meridianen: dit zijn de verrassende verbindingen met jouw organen (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6089

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.